Dat zegt Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam en tevens commissievoorzitter van de Gezondheidsraad tegen de Amsterdamse stadszender AT5. De raad komt begin november met een rapport over lood in het drinkwater. Loden waterleidingen werden vaak gebruikt bij de bouw van woningen tot 1960. Daarna werd geen lood meer gebruikt.
Niet overal vervangen
In de tussentijd zijn leidingen in veel woningen vervangen maar lang niet overal, zegt Woudenberg. Zo werd afgelopen weekend nog lood in drinkwater van enkele woningen aangetroffen in Amsterdam-Noord. Wooncorporatie Ymere, eigenaar van die woningen, onderzoekt nu in hoeveel huizen nog loden leidingen aanwezig zijn.
De gevolgen voor zuigelingen en jonge kinderen die stelselmatig water met te veel lood drinken, moeten niet onderschat worden, vindt hij. ‘Het IQ wordt door verschillende factoren bepaald, maar lood heeft daar in elk geval een negatieve invloed op. Je kunt de effecten niet per individueel kind vaststellen, maar wel als je naar een groep kinderen kijkt die vervuild drinkwater hebben gedronken’, zegt Woudenberg tegen de stadszender. ‘Het IQ kan bij sommige kinderen vijf punten lager liggen door het loodgehalte.’
Moeilijk herkennen
Volgens Woudenberg is het voor bewoners moeilijk te herkennen of er te veel lood in het drinkwater zit. Wettelijk is 10 microgram per liter toegestaan. “Maar je kunt het niet proeven, je kunt het niet zien. De leidingen kun je wel herkennen aan een typisch grijze kleur, maar sommige leidingen zitten dieper in de vloer of in de grond. Daar kun je als bewoner moeilijk bij”, zegt hij.
Drinkwater is de melkkoe van de overheid
De enige manier om er dan achter te komen, is door een test te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Bij een teveel aan lood kun je het best de leidingen laten vervangen. Het water eerst koken heeft volgens Woudenberg geen zin. “De kraan twee minuten door laten lopen, kan wel wat helpen maar biedt nog steeds geen garantie.”
Flessen water
Hij adviseert kinderen die jonger zijn dan 7 jaar geen kraanwater te laten drinken dat uit loden leidingen komt. Flessen water uit de winkel zijn volgens hem dan beter. Zo’n twintig jaar geleden was er nog subsidie beschikbaar voor het vervangen van de loden waterleidingen. Maar die subsidie is afgeschaft.